Over AYSO

Dirigent AYSO Peter Veenhuizen

Dirigent Peter Veenhuizen

De doelstelling van dit orkest:
Het ontwikkelen van samenspelen en samenwerken op muzikaal en sociaal niveau.

De jongeren uit het orkest zijn als leerling begonnen op hun instrument, (zowel binnen als buiten de muziekschool) Op de middelbare schoolleeftijd maken ze kennis met het spelen in een symfonieorkest.
Door in het AYSO te spelen maken ze kennis met een muziekstijl die ze gezien hun leeftijd niet zo snel zouden opzoeken.
Zo zijn kinderen die op de basisschool nog enthousiast muziek maken niet meer zo gemotiveerd als ze op de middelbare school zitten en stoppen zij vaak met het bespelen van hun instrument.
Het spelen in een orkest stimuleert dus een muzikaal gebied waar andere jongeren zich meestal richten op pop, R&B of soul. Het spelen in het AYSO zorgt ervoor dat jongeren na de Basisschool gestimuleerd blijven om actief muziek te blijven maken. In een orkest ontwikkelen ze hun muzikale vaardigheden, doen actief mee aan het samenspel, en vergroten hun muzikale kennis, zowel op technisch als ook op theoretisch gebied. Ze maken kennis met klassieke componisten en het klassieke repertoire. Naast het klassieke repertoire spelen ze ook regelmatig licht repertoire, zoals musical en filmmuziek.

Een jeugdsymfonieorkest als team is uniek in haar samenstelling. Een jeugdsymfonieorkest is wat samenstelling betreft wezenlijk anders dan bijvoorbeeld sportclubs waar het gaat om deelname van zowel jongens als meisjes, waar het gaat om leeftijdsverschillen van soms wel 10 jaar, deelname van jongeren van verschillende religies, verschillende schoolniveaus, met of zonder handicap, homo/hetero en verschillende etniciteit (kleur).
Ze leren in een jeugdsymfonieorkest van elkaars verschillen en bijzonderheden.
Daarnaast leren ze samen te werken, presentatie, verantwoordelijkheid t.a.v. je eigen en elkaars spullen (denk bijvoorbeeld aan de dure instrumenten), ze leren afspraken nakomen en meedenken over programma s en deze ook te ontwikkelen.
De meeste orkestleden blijven jarenlang in het orkest. Hierdoor groeit het muziekniveau, hun sociale vaardigheden door de groepsdynamiek in het orkest en ze leren zich wellicht later beter staande te houden in de maatschappij én: de oudere kinderen leren dat aan de jongere. Deelname aan een orkest is dus veel meer dan alleen muziek maken!